NINCA90

KLADI SE MUDRO

srbski jezik engleski jezik

O klađenju

Uvod

Sportsko klađenje danas čini svakodnevnu pojavu u delu života velikog broja ljudi najviše zbog dva osnovna motiva. Jedan je taj što donosi uzbuđenje, adrenalin i sjajnu zabavu naročito onima koji vole sport, a drugi je postojanje mogućnosti lake zarade.

Stvar je prosta. Ako uživate u uzbuđenju i oduševljenju koje donosi sportsko klađenje, vi ste kupac i korisnik zabave. Kvote koje kladionica postavlja za svako tržište tj. igru reprezentuju u suštini cenu koju plaćate da biste se zabavili. Dobro poznate kladionice kao što su bet365, William Hill, Pinnacle ili kod nas Max Bet, Mocart, Soccer... tipično imaju povraćaj od 90% zavisno od sporta i igara, nekad čak i manje od toga. To u suštini znači da ako igrate redovno kladionicu, iz kola u kolo, iz meseca u mesec, iz godine u godine gubite dugoročno 10% od celokupne uplate!

kladioničar
kladionica

Ovo se odnosi na one koji igraju bez rezona, nasumice, iz glave, iz navijačkih srasti, na sreću... Oni koji igraju iz zabave moraju to i da plate. Tek ako klađenje shvatite kao veliki poslovni poduhvat u koji ćete investirati novac, vreme i moždane kapacitete možete se nadati na zaradu od klađenja. Znači ko želi da se zabavlja mora da plati, ko želi da zaradi mora da radi. Svaka koincidencija sa stvarnim životom je slučajna.

Što više znate o klađenju manje ćete platiti tu zabavu. Odluka je samo vaša koliko jako želite da uđete u sve to. Od toga i zavisi koliko ćete naučiti o klađenju i zaraditi u budućnosti. Ovo je otprilike neki vodič za to da kao kladilac postanete profitabilni. Neki pojmovi kao što su value, azijski hendikep, verovatnoća i evidencija novca su fundamentalne stvari oko kojih prosečni kladioci malo znaju a osnova su profesionalnih igrača.

Pobeđivanje kladionica traži strpljenje ukomponovano sa disciplinom. Ipak, nagrada kao što su lična satisfakcija i potencijalna finansijska korist svakako vrede toga.

Osnove sportskog klađenja

a) Kvota i margina

Apsolutno je nemoguće da se bilo koji kladilac na svetu nije susreo sa terminom kvota ili koeficijent. Kvota je u stvari krajnji produkt složenih matematičkih i statističkih istraživanja i procena od strane kladionica kojima se predstavlja verovatnoća da se neki događaj desi. U proces nastanka kvote uključen je veliki broj faktora od tradicije međusobnih duela, forme, učinka na domaćem terenu i gostima do značaja meča i motiva, odsustva igrača zbog suspenzija, povreda i sl. Po pravilu niže kvote su sa manjim rizikom a više kvote sa većim. Jedan od razloga zbog kojeg kladioci ne uspevaju u klađenju je da prosto ne razumeju šta kvote predstavljaju. Shvatanje ovog elementarnog procesa je krucijalno u postizanju profita na duže staze...

grafikon
kockice

Da bismo razumeli šta su kvote, moramo da razumemo koncept šanse. Šansa je u stvari verovatnoća da se nešto dogodi. Za sve što se može dogoditi u budućnosti postoji verovatnoća koja se može izraziti u procentima ili kvotama.

Ukoliko bacamo kockicu koja naravno ima 6 strana, šanse za svaki broj su 16.66% jer je 100/6 upravo toliko. Kvote su najprostiji način da se prikaže verovatnoća. One su samo prosto obrnute verovatnoće za neki događaj. Umesto procenta, samo su prebačene u broj. Evo kako se to radi:

100%/verovatnoća=kvota u decimalama

Na primer, ako mislite da su šanse da Real Madrid pobedi Bajern Minhen 50%, konverzija izgleda ovako: 100%/50%=2.00 Realna kvota po vašoj proceni na taj događaj je 2. Iz ovoga sledi da na osnovu kvote u listi ili ponudi kladionice na netu možete izračunati verovatnoću. Recimo da je kvota na pobedu Arsenala protiv Milana 2.30. Formula treba da izgleda ovako: 100%/2.30=43.47% Ako zaokružimo ove procente verovatnoća da Arsenal pobedi je 43%. Nažalost ako uzmete kvotu iz ponude kladionice i uradite ovo nećete dobiti pravu verovatnoću jer kladionica tu ima uračunatu marginu. Razumevanje toga je vrlo bitno zbog identifikacije vrednosti kvote(Value)

Jedna od najvećih grešaka koje prosečan kladilac pravi je što je uveren da to što poznaje sport, prati svu statistiku i formu timova, tradiciju u međusobnim duelima i razne druge stvari donosi ogromnu prednost u borbi za profit sa kladionicama.

Odmah se može zaključiti da je na pogrešnom putu iz ugla ne samo profesionalnog već i polu-profesionalnog igrača. Naravno, sva ova znanja mogu olakšati klađenje ali daleko od toga da će napuniti novčanike. Možda i najvažniji pojam, pojam na kojem se i zasniva celokupna industrija sportskog klađenja jeste margina(marža). Najprostije rečeno: Margina je prednost koju kladionica ima nad igračima. Ko želi da bude uspešan u klađenju jednostavno mora da zna šta je to margina, kako se računa i kako se može pretvoriti od sluge bukmejkera u najboljeg prijatelja svakog kladioca.

matematika

Margina se obično izražava u procentima. Neki njen prosek u svim kladionicama je 10%. To zavisi od kladionica i tržišta. Negde to može biti samo 2-3% kao što je slučaj sa kladionicom Pinnacle koja ima najveće kvote u svetu online klađenja, ali je zato najsigurnija u svoje trejdere(kvotare) koji su gle čuda u stvari sami igrači(o tome u nekom od narednih poglavlja).

Kako se računa margina? Evo objašnjenja:

1) Neka su kvote za pobednika teniskog meča sledeće:

1 (1.60) i 2 (2.10)

Proces računanja: 100/1.60+100/2.10=62.50+47.62=110.12

Margina kladionice u ovom slučaju je 110.12-100=10.12%

2) Neka su kvote za pobednika fudbalskog meča sledeće:

1 (2.60) X (3.10) 2 (2.60)

Proces računanja: 100/2.60+100/3.10+100/2.60=109.17

Ovde je margina kladionice: 109.17-100=9.17%

Kao što se da primetiti kladionice su u velikoj prednosti u odnosu na igrače. Zato uobičajeni načini klađenja koji se zasnivaju na praćenju sporta nisu dovoljni čak iako imate najbolje informacije jer ste od starta u hendikepu zbog negativne margine. Rešenje je pretvaranje negativne u pozitivnu marginu, to jest marginu koja će davati prednost kladiocima umesto kladionici. O tome u narednim poglavljima.