NINCA90

KLADI SE MUDRO

srbski jezik engleski jezik

Sigurica

Ako ste mislili da ćete ovde naći sigurnu utakmicu - “siguricu” koja će vam doneti lako zarađeni novac bez imalo napora i znoja prevarili ste se. Iako suštinski znate da tako nešto ne postoji, ponadali ste se. Retko da ima čoveka koji nije makar malo podvodljiv za brzom i lakom zaradom preko noći. Na kraju se ispostavi da je takva vrsta zarade moguća samo onima koji se kriju iza različitih grupa na društvenim mrežama, blogova, sajtova koji nude sigurne to jest nameštene utakmice, takozvane - DOJAVE.

Reč “dojava” jedan je od najtraženijih pojmova u gugl na Balkanu što se tiče kladionice i informacija o potencijalnim nameštenih mečeva. Na engleskom govornom području ekvivalent je “fixed matches”. Verovatno ste svi imali dodira sa nekom vrstom ovog servisa gde vam NN lice nudi proverene utakmice (samo ne znam po kom osnovu) za određenu finansijsku nadoknadu.

ŠEMA

U dokumentarcu Derena Brauna Sistem iz 2008. godine britanski iluzionista i mađioničar je izveo megalomanski socijalni eksperiment u kojem je na principu konjskih trka objasnio kako je moguće izvesti toliko veliku prevaru da određenu osobu naterate da uloži novac koje nema i ne sme da dozvoli da ih izgubi, jer će u suprotnom praktično uništiti sopstveni život. Braun je za svoj eksperiment okupio piramidu od više od 7.000 ljudi, među kojima se kao najsrećnija izdvojila devojka po imenu Kadiša. Britanski iluzionista ih je sve kontaktirao anonimno, tvrdeći da ima nepogrešivi sistem kojima pogađa pobednike konjskih trka. On je ljude sortirao u šest grupa i svakoj je poslao po jedan tip. Oni koji su dobili "pogrešnu dojavu", ispali su iz šeme, ali po tom principu je nastavio da radi sa onih 1.000 koje je zaintrigirao prvi dobitak.

Piramida funkcioniše sve dok se ne spusti do jedne osobe, koja je imala toliko sreće da pogodi statistički premalu verovatnoću i samim tim, veruje "anonimnom izvoru" toliko da je spremna da uloži sve što ima na poslednju trku. Ovo je Ponzijeva šema nazvana tako po američkom bankarskom činovniku italijanskog porekla koji je početkom 20.veka prevario stotine ulagača.

U pitanju je klasična piramida. Za razliku od Braunovog sistema ili Ponzijeve šeme kako god, ovi prevaranti vode se sistemom "30-10-3-1", koji zahteva malo vremena, čime maksimizuju profit od prevara, a cifra je na individualnom nivou zanemarljiva, zbog čega će se prevareni osetiti kao magarac ali ne toliko da uradi ništa ozbiljnije osim da poželi sve najgore prevarantu.

NAMEŠTENI MEČEVI

Ovakvi mečevi sigurno postoje, ali za njih može znati samo privilegovana grupa ljudi koja je vrlo bliska nekom od kluba učesnika. Zašto bi neko od njih davao informacije nekom ko bi ih prodavao običnim kladiocima i reskirao da se o svemu sazna a to bi dalje vodilo i do istrage jer je nameštanje rezultata sportskih događaja još uvek krivično delo. Logika ne postoji. Čak i uveravanja od strane prodavca magle da je to zato što hoće da vam pomogne ili ne može sam da odigra zbog limita i restrikcija ne piju vodu. Često se mečevi nameštaju nameštaju ne zbog profita već zbog dogovora klubova, utakmica 3 za 3, vraćanja usluga od ranije itd. Sve u svemu savetujem da svaku informaciju o ovako nečemu primite sa velikom dozom rezerve.

PADOVI KVOTA I BLOKIRANE UTAKMICE

Pod padom kvote podrazumeva se da kladionice spuštaju kvotu na tržištu za određeni meč zbog velike uplate na svetskim kladionicama. Bookmaker spušta kvotu na određenu vrstu igre koja je forsirana uplatama samih igrača. Praktično to je jedna vrsta berze. Zabluda koja se javlja kod velikog broja kladioca je da povezuju pad kvota sa “dojavom“. Postoji veliki broj faktora koji mogu dovesti do pada kvote na neku utakmicu. O tome ima reči u temi O klađenju. Blokiran meč je par na koji kladionica više ne dozvoljava uplate jer se dešavaju velike turbulencije oko uplata na tom događaju. Time se faktički ograđuju od bilo kakvog gubitka.